Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2021 21:26 - Благодарна съм
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 2651 Коментари: 8 Гласове:
14

Последна промяна: 03.03.2021 21:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Благодарна съм на хилядите руски солдати , оставили костите си , за свободата на България!

Благодарна съм на княз Дондуков Корсаков и генерал Гурко.

Благодарна съм на Българското опълчение!

Арменецът спасил Пазарджик - Ованес Съваджъян, изял телеграмата и написал нова .

Макгахан , Тургенев , Достоевски и Джеймс Баучер , приятелите на България.

На баронеса Вревская и на Радецки.

На генерал Тотлебен и генерал Скобелев.
Благодарна съм на Виторио Позитано и Леандър Леге.

На братя Прошекови , които демонтират 2 00 м от Барон Хиршовата железница и възпрепятстват прехвърлянето на турски войски от Анадола.

Благодарна съм на княз Дондуков Корсаков е назначен за императорски комисар в България със задача за да оглави Временното руско управление. Организира изграждането на държавата Княжество България съгласно предписанията на Берлинския договор (1878).
Подкрепя активно всенародното движение на българския народ против решенията на Берлинския конгрес. Съдейства за изграждането на гимнастическите дружества и недопускане въвеждането на османски гарнизони в Източна Румелия.
Руски императорски комисар Александър Дондуков-Корсаков
Участва в работата на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Несъмнен е приносът му в изграждането на българското здравеопазване, образование, администрация, войска и др.
генерал Гурко В първите дни на войната освобождава Търново. Установява контрол над проходите в средната част на Стара планина във взаимодействие с Габровския отряд с командир генерал-майор Валериан Дерожински. Превзема прохода Хаинбоаз, Казанлък и Стара Загора, като предизвиква паника в Цариград. След прехвърлянето на Централната армия с командир Сюлейман паша в Южна България следват тежки боеве при Нова Загора, село Джуранли и Стара Загора. Предния отряд отстъпва до Шипченския проход в Стара планина.
През октомври 1877 г. е назначен за командир на Кавалерийския корпус. Превзема село Горни Дъбник и село Телиш, с което се прекъсват снабдителните линии на обсадената в Плевен Западна османска армия с командир Осман паша. Допринася да се затвори блокадният пръстен на Плевен.
Назначен за командир на Западния руски отряд. Отхвърля Орханийската османска армия от от Орханийското поле.
Особено известно и важно за развоя на войната е преминаването на неговия отряд през Стара планина в сурови зимни условия, довело до освобождаването на София и на Пазарджик. В този преход дава личен пример със своите издръжливост, бодрост и енергичност, делейки наравно с обикновените войни

 

На баронеса Вревская Участва в Руско-турската война (1877 – 1878). При обявяването на войната продава бащиното си имение „Старици“ (Старицы) в Орловска губерния, като със събраните пари набира доброволчески отряд от 22 медицински сестри и доктори. През април 1877 г. пристигат в Кишинев в Действащата армия.
От 19 юни заедно със своята приятелка Мария Неелова започват като медицински сестри от Червения кръст в 45-а военно-полева болница в град Яш в княжество Молдова. Командирована е във военните лазарети, обслужващи частите на Западния отряд при втората и третата атака на Плевен.Преместена е в 48-а военна болница в село Бяла (Русенско) на 12/20 ноември 1877 г. Заболява от остра форма на петнист тиф.
Благодарна съм на Радецки Участник в Руско-турската война (1877 – 1878). Назначен е за командир на 8-и армейски корпус в състава на Дунавската руска армия. Участва в десанта за преминаване на река Дунав при Зимнич – Свищов.
Назначен е за началник на Южния отряд. Командва тежките отбранителни боеве по време на Шипченската битка на 12 август и Шипченската битка през септември 1877 г. Южният отряд преминава при сурови зимни условия Стара планина. Командва отряда в битката при Шейново. Разделен е на 3 колони: лява с командир генерал-лейтенант Николай Святополк-Мирски, централна с командир генерал-лейтенант Фьодор Радецки и дясна с командир генерал-лейтенант Михаил Скобелев. Нанася решително поражение на Централната турска армия на Вейсел паша. Пленени са над 22 000 османски офицери и войници.

Благодарна съм на Виторио Позитано и Леандър Леге
Виторио Позитано
От 1876 г. е вицеконсул в София. При приближаването на отряда на генерал Йосиф Гурко към София по време на Руско-турската война в края на 1877 година Позитано заедно с Леандър Леге и Йозеф Валдхард, вицеконсули съответно от Франция и Австро-Унгария, отказва да напусне града, като по този начин предотвратяват опожаряването му от османците. След изтеглянето на османските части от града Позитано организира въоръжени отряди за борба с мародерстващите банди, както и пожарни команди за потушаване на избухналите пожари.
Леандър Леге По време на Априлското въстание (1876) подкрепя българската национална кауза. Призовава турските власти да сложат край на репресиите. По този начин успява да спести много страдания на народа, когото обиква и защитава.
В първите месеци на Руско-турската война София е превърната в главен снабдителен пункт на турската армия. Там са складирани значителни количества боеприпаси. След разгрома на Орханийската турска армия и приближаването на Руската армия през декември 1877 г. е планирано градът да бъде изгорен. Чуждестранните дипломати са предупредени да се евакуират. Вместо това френският вицеконсул Льо Ге и италианският Вито Позитано организират съпротивата на града и водят успешни преговори с командващия турските сили Осман Нури паша да запази града от разрушение. Йозеф Валдхард, вицеконсул на Австро-Унгария, се присъединява към акцията.

 Арменецът спасил Пазарджик - Ованес Съваджъян .Роден е през 1844 г. в Одрин. През януари 1878 г. Ованес Съваджъян е военизиран телеграфист на гарата в Татар Пазарджик. При своето изтегляне от Татар Пазарджик командващият на османските войски Сюлейман паша иска разрешение от султана и Портата в Цариград над населението да бъде устроено клане и да опожари града. Турското правителство дава на Сюлейман положителен отговор, но телеграфистът Ованес Съваджъян променя текста на телеграмата и я предава дешифрирана в точно обратния смисъл в ръцете на паша, който не разбира морзовата азбука, и градът е спасен. След освобождението на Татар Пазарджик Ованес Съваджъян става временен кмет на града, а по-късно е началник на гарата.

На братя Прошекови , които демонтират 2 00 м от Барон Хиршовата железница и възпрепятстват прехвърлянето на турски войски от Анадола.

Иржи Прошек През 1871 г. пристига в Тракия и работи по изграждането и експлоатацията на железопътната линия на барон Хирш. В село Ябълково се среща с Васил Левски [1] и с ръководителите на местния таен революционен комитет основават Славянски дом, училище, читалище и първия интернационален таен революционен комитет. Прошек доставя оръжие под прикритието, че е необходимо за охраната на железопътната линия и пренася тайно революционната поща на комитетите. В 1876 г. напуска железницата и става кореспондент на европейски вестници, в които разгласява зверствата при потушаване на Априлското въстание.

В Рускотурската вой­на заминава за Одрин заедно със свои приятели, демонтира към 200 м жп

релси и ги хвърля в р. Марица, проваля преминаването на турските военни ешалони и облекчава изхода на битката при Шипка. Pазкрит от турските власти Иржи Прошек е осъден на смърт, но успява да избяга в Букурещ, където работи като преводач на руската армия.

След Освобождението е архитект в общината в София (1879 – 1881) и работи върху първия градоустройствен план на града. По-късно е главен инженер на Дирекцията на обществените сгради (1881 – 1885). Участва в инициирането и изграждането на паметника на Васил Левски [1], на построения в памет на обесените от турците софийски книжари Лъвов мост и на Орлов мост, където са посрещнати заточениците от Диарбекир. Заедно с брат си, Богдан Прошек, основава през 1879 първата печатница в София, през 1884 – Пивоварна „Прошек“

 

 





Тагове:   благодарна съм,


Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Поздрави, Пан!
03.03.2021 22:23
Честит национален празник! Колко много хора – знайни и незнайни, българи и чужденци – са допринесли за свободата на България!...
Благодарността е нещо човечно и благородно...
цитирай
2. mt46 - https://armymedia.bg/archives/25814
03.03.2021 22:28
Във Франция общественото мнение е категорично в полза на българите. Голям принос за това имат журналистите Емил Жирарден, Жан Петри и Жан дьо Вестин.
Един от най-големите хуманисти и писатели на XIX век, Виктор Юго, заставайки в защита на българите, заявява: „Има минути, когато човешката съвест взема думата и заповядва да я слушат… Трябва да се сложи край на империите, които убиват. Нека обуздаем фанатизма и деспотизма. Стига войни, убийства и кланета.“
В Англия, най-ревностния защитник на Турция, опозиционната либерална партия, начело с Уйлям Гладстон, организира грандиозни митинги в защита на българите. Гладстон пише през есента на 1876 г. брошурата „Българските ужаси и Източният въпрос“, а през април 1877 г. я преиздава със заглавието „Уроци по клане или изложение за конфликта между Портата и България през май 1876 г.“
През 1876 г. лондонският вестник „Дейли Нюз” изпраща американеца Джанюариъс Макгахан в България след кървавия разгром на въстанието. Със своите репортажи Макгахан успява да преобърне общественото мнение във Великобритания, чиято официална политика тогава е да се запази целостта на Османската империя, за да се държи Русия по-далеч от черноморските проливи.
Макгахан борави изключително ловко с метафори, които илюстрират ужасните зверства в Батак. Той вижда „бебета, които са умрели, учудени от яркия блясък на сабята“, пише изключително въздействащ очерк за учителката Райна Попгеоргиева, която след ушиването на знамето в Панагюрище е подложена на чудовищни изтезания в османските зандани. Благодарение на натиска на чуждите консули в Пловдив Райна е освободена и изпратена в Москва.
Макгахан умира на 9 юни 1878 в Истанбул, ненавършил 34 години. По-късно тленните му останки са пренесени в родния му град Ню Лексингтън. На гроба му е поставен паметник с надпис „Макгахан – освободителят на България“.
Американският учен, писател, пътешественик-изследовател и дипломат Юджийн Скайлър дава ярко описание на това, което е видял в село Батак три месеца след извършването на клането:
„…Навсякъде се виждаха човешки кости, черепи, ребра и дори цели скелети, глави на момичета, по които все още висяха дълги плитки, кости на деца, скелети, по които все още имаше дрехи…“
Официалният доклад на Скайлър и вестникарските репортажи на Макгахън предизвикват сензация в британската преса. Правителството на Бенджамин Дизраели се опитва да омаловажи кланетата, заявявайки, че българите са не по-малко отговорни за тях, но тези твърдения биват опровергани от свидетелствата на Скайлър и Макгахан като очевидци.
цитирай
3. mt46 - https://armymedia.bg/archives/25814
03.03.2021 22:32
Най-силно движение в защита на българския народ се организира и разраства в Русия. Начело на това движение застават Толстой, Тургенев, Достоевски, Гаршин, Немирович-Данченко, Менделеев, художникът Верешчагин и др.
Достоевски с възмущение отбелязва: „Това не е шайка от разбойници, появили се случайно във времето на смута и безпорядъка на войната. Не, тук има система, това е методът на войната на огромната империя. Разбойниците действат по заповед, по разпореждането на министрите, на управниците, на държавата и на самия султан“.
Славянофилските комитети и лично лидерът на славянофилството по това време Иван С. Аксаков разгръщат масово движение за събиране на помощи в полза на пострадалите българи. Освен това славянските комитети оказват силен натиск върху руското правителство с цел предизвикване на военен конфликт и цялостно решаване на Източния въпрос.
Силен отзвук имат априлските събития в Италия и Австро-Унгария. В много италиански градове се провеждат митинги, създават се комитети за оказване помощ на пострадалите. Великият революционер Джузепе Гарибалди изпраща нарочна телеграма, с която изказва съчувствието си към българския народ. На 17 август 1876 г. от остров Капрера Гарибалди пише:
„Батак беше с 9 хиляди жители, сега са 1300. На 7 хиляди човешки същества е изгаснал животът, но къде се намираме, не се ли свършват още завоеванията на ятагана, на содомството, на кола, на горилището, на безчестното от всякакъв вид“.
Особен отклик имат българските ужаси сред славянските народи, намиращи се в пределите на Австро-Унгария. Видни техни писатели, поети, учени, общественици заклеймяват азиатската варварщина. В подкрепа на българите се изказва и Константин Иречек.
Обединена Германия също изразява съчувствието си към злощастния народ. Канцлерът Ото фон Бисмарк заявява в Райхстага, че след зверствата, извършени в българските земи, за Османската империя няма място в Европа.
Съседните балкански страни също издигат своя глас в защита на българите. Най-силен резонанс зверствата срещу българите имат в Румъния, където цялата интелигенция възроптава срещу турските жестокости.
цитирай
4. panazea - Честит празник, Марине !
03.03.2021 22:34
mt46 написа:
Честит национален празник! Колко много хора – знайни и незнайни, българи и чужденци – са допринесли за свободата на България!...
Благодарността е нещо човечно и благородно...

Благодаря за допълненията.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Честит национален празник, Тони!
04.03.2021 00:03
Прекрасен материал си написала, поздрави за него!
Аз този път съм пас! Прадядо ми има юбилейна годишнина! Но, при това положение, някой калтак да плюе върху паметта му, сметнах за по- добро решение ,да се въздържа!

Лека нощ!
цитирай
6. panazea - Честит празник , Лео !
04.03.2021 00:11
leonleonovpom2 написа:
Прекрасен материал си написала, поздрави за него!
Аз този път съм пас! Прадядо ми има юбилейна годишнина! Но, при това положение, някой калтак да плюе върху паметта му, сметнах за по- добро решение ,да се въздържа!

Лека нощ!

Вечна памет на героите !
Ще напишеш за прадядо си , когато се успокоят ветровете.
Аз съм любопитна да науча ! Лека нощ !
цитирай
7. batogo - !!!:)))
05.03.2021 08:50
А аз съм благодарен на Истинските Бългаари, които замислиха, организираха и осъществиха Съединението на разпокъсаната ни, поделена между Турската и Руската империи наша изстрадала Родина България и, въпреки несъгласието на Русия и Великите сили, отстояха с чест и достойнство създъвънето на Третото Българско Царство!
цитирай
8. panazea - Поклон пред истинските Българи !
05.03.2021 18:54
batogo написа:
А аз съм благодарен на Истинските Бългаари, които замислиха, организираха и осъществиха Съединението на разпокъсаната ни, поделена между Турската и Руската империи наша изстрадала Родина България и, въпреки несъгласието на Русия и Великите сили, отстояха с чест и достойнство създъвънето на Третото Българско Царство!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6840985
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031