Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2016 17:17 - Игри на стражари и апаши
Автор: tttttaaaaa Категория: Политика   
Прочетен: 610 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Защо Путин се оттегля от Сирия? И в действителност оттегля ли се?
Твърде интересни въпроси, след пет месечната (доста успешна) мисия.  Оттеглянето е малко неочаквано както за наблюдатели, така и за сеирджии. От години не бяхме виждали Русия да удря горещо по масата и много от нас си мислиха, че вътрешните проблеми трайно са блокирали лидерските амбиции на бившата империя. И отведнъж - Крим, после Сирия.
Събитията станаха причина за възраждането на антагонизма русофили-рософоби. Някои неутрални, обичащи военните игри, се въодушевиха от новото руско оръжие, което до голяма степен показа ефективността си.
След повече от две години безрезултатни военни мисии на САЩ в тази част на света, петте месеца на Путин са като показно занятие. И все пак, защо, достигнал турската граница, Путин се оттегля? Примирието роди супер секретни преговори в Швейцария и то на най-високо ниво. Някаква мини Ялтенска конференция. Обикновено преговори се водят, когато армията стои като гарант на позициите си. Силови преговори. Но изведнъж - заповед на Владимир Владимирович - оттегляйте се!?

Сега е времето на догатките, най-интересното време, когато всеки е решил да пробва логиката и пророчествата си. Времето за начесване на езиците.

Истината ще се разбере след време, след много време, когато този конфликт стане история или когато властелините се оттеглят и напишат мемоарите си.  Сега е времето на нетърпението, с което всички гледаме отстрани и искаме час по-скоро да узнаем края на този "криминален роман", да узнаем "кой е убиецът" или пък "младите ще се вземат ли". Така е, хляб и зрелища.

Какви са вариантите за сегашното положение (нещо като ретроспекция и лично виждане):
* Путин се оттегля, но не съвсем.
Там остават две руски бази, които на практика са гарант на настоящето положение. Те не позволяват безпрепятствени "круизи" на чужди армии. Там отива крайцерът "Москва", Ядрен разрушител и един (май единствения) самолетоносач.
Тези бази късат конците на хаотичното движение на стоки (разбирай нефт). Тези бази предполагат и гарантират, че сагата ИДИЛ би могла да има следваща глава в повествованието.

* Путин действа като икономична домакиня. Разходите на руската операция възлизат на 3 милиарда (долара) месечно. Американската операция струваше къде повече, но Чичо Сам може да си позволи това, защото има печатница за пари. На фона на недоброто финансово положение, война по време на ембарго, "бедава-пара" за Крим, това си е добра икономия, заслужаваща си, ако Путин е преценил, че е достигнал до голяма степен целите си.

* Презентация
Новото руско оръжие е изпробвано в реални условия и рекламирано пред световния супермаркет. Отбелязани са проблемите и тази БЕТА-версия може да се коригира до регулярна. Вече са се размърдали клиентите, наблюдавали внимателно колосалната Презентация. (Индия, Япония, вероятно доста локални разбойнически организации). 

* Путин е чист пред цивилизационната ценностна система: Повикаха ме, помогнах и си отивам. Следват ръкопляскания. Русофили и русофоби се дерат между "Осанна!" и "Разпни го!", Човек на честта и Демагог.

* Обама е дърпал ушите на Путин Хитрият Барак е изчакал Володя да свърши мръсната работа и сега му е прошепнал какво ще му се случи, ако не си обира крушите. Володя изгубва ума и дума и си прибира играчките. Е, едва ли възрастен човек ще повярва на това.

* "Масоно-чефутски" и подобен вариант
Наблюдаваме първата фаза на една голяма съвместна игра на двете Суперсили.
Непознато за нас, предварително тайно съглашение, с което ще си разделят света. Е, доска Конспиративно, но има и кой да се радва на това.

* Танто за танто Обама и Путин са се разбрали, че ако отстъпи Сирия, онзи ще си затвори очите за Крим. Много популярна хипотеза и логична. Много важно какво ще каже Европа и Майдана.

* Холивуудски сценарий Някои агенци разсъждаваха върху неизменната предстояща война между Русия и Турция. Путин заобикаля Турция, съсредоточава се в Черно море и Байкал. В първото америка има ограничен достъп, във второто - никакъв. После погазва Азърбайджан и чрез помощта на Армения си осигурява пряк сухопътен коридор към Ердоган. Там ще му помогнат кюрдите, САЩ ще е пас, защото не обича кюрдите, пък и й се дава достъп към Сирия. Асад да пие боза. Почти невероятно да се "любуваме" на нова Кримска война.
Завършвам с един умерен и логичен коментар:

Николас Бусе, ФАЦ Frankfurter Allgemeine Zeitung www.faz.net

"Путин не е стратег, а в най-добрия случай - хитър тактик. На него му е чужд подходът на Запада, който се захваща със систематични проекти като стабилизирането на кризисни региони или борбата срещу джихадизма. Руският президент търси бързата изгода, пречупена през призмата на руския национален интерес."

"В Сирия руският президент проведе една операция с минимален разход на сила и енергия. И трябва да признаем, че тази негова тактика се оказа донякъде успешна: с нея той си спечели правото на глас в разговорите за бъдещето на Сирия, осигури си и втора руска база в региона, както и чудни кадри за нуждите на пропагандата на родна територия."
Курсивът е мой.



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tttttaaaaa
Категория: Лични дневници
Прочетен: 96624
Постинги: 69
Коментари: 80
Гласове: 127
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930